FAQ

Här hittar du svar på vanliga frågor!

Varför skjuter ni fyrverkerier?

Vi blir anlitade att skjuta fyrverkerier och andra pyrotekniska shower åt våra kunder. Våra uppdrag kan vara allt från bröllop till finsittningar till nollningsevenemang och självklart det traditionsenliga nyårsfyrverkeriet i Lundagård som vi har skjutit sedan 1990.

Behöver man tillstånd för fyrverkerier?

Om pyrotekniken kan anses vara en olägenhet måste ett polistillstånd för ordningslagen införskaffas (se nedan). Detta innebär oftast att pjäser med hög ljudvolym inte får skjutas i tätbebyggda områden utan polistillstånd. På avlägsen eller privat mark däremot kan man skjuta utan polistillstånd om förutsättningarna är gynnsamma för det. Vid begagnande av offentlig plats eller allmän sammankomst krävs det också ett polistillstånd. Vi söker alltid alla nödvändiga tillstånd för våra fyrverkerier, så du som kund behöver inte tänka på det.

I ordningslagen 3 kap. 7 § står det ”Pyrotekniska varor får inte användas utan tillstånd av Polismyndigheten, om användningen med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga omständigheter innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom”.

Vi innehar därmed alltid tillstånd om vi skjuter fyrverkerier i tätorter, ett sådant söks och fås av Polismyndigheten och måste godkännas av Räddningstjänsten. Därtill skjuter vi endast tysta fyrverkerier efter 22:00 dagen innan en vardag och efter 00:00 innan en helgdag.

Föreningen har ett tillståndbevis för hantering av tillståndspliktiga explosiva varor vilket är vad som möjliggör vår verksamhet.

Är ni utbildade?

Alla våra pyrotekniker innehar MSB-godkänd A-, B-, C- och D utbildning för användning av brandfarliga och explosiva varor. Vi är även utbilningssamordnare till MSB vilket innebär att vi har tillåtelse att utbilda personer i dessa kategorier. Vi utbildar endast våra medlemar.

Är fyrverkerier dåliga för miljön?

Miljöpåverkan av ett fyrverkeri är extremt liten. I Sverige säljs sedan 1998 enbart miljöanpassade fyrverkeripjäser med en väldigt begränsad mängd tungmetaller. Smällare har varit olagliga för konsumenter i Sverige sedan 2001. Uppfattningen om att fyrverkerier innehåller och lämnar kvar farliga föreningar efter sig är utdaterad och gäller inte för våra moderna produkter. Läs mer om fyrverkerier och miljö här.

Hur söker jag till LundaPyrot?

Vi rekryterar medlemmar på hösten varje år i samband med LTH:s nollningperiod. Håll utkik på vår Facebook eller skriv till info@lundapyrot.se vid intresse.

Att vara student är ett krav för att bli medlem.

Hur vet jag när LundaPyrot skjuter?

För att bli notifierad när LundaPyrot skjuter fyrverkerier i Lund kan du anmäla dig till vår maillista genom att fylla i formuläret på länken här.